קופת גמל היא מכשיר חיסכון פנסיוני לשכירים ולעצמאים המיועד לטווח ארוך, המאפשר לחסוך כסף שישמש עבורכם כמקור הכנסה לאחר הפרישה.
הכספים ניתנים למשיכה בסכום הוני חד פעמי או כקצבה, בהתאם למועד הפקדתם בקופה4. הכספים שהופקדו בקופות עד לשנת 2008 ניתנים למשיכה בסכום הוני חד פעמי פטור ממס,
ואילו הכספים המופקדים החל משנת 2008 מיועדים להיות משולמים לכם כפנסיה חודשית או כהיוון קצבה עבור אלו שיש להם פנסיה מזערית5.
החיסכון בקופת הגמל מעניק הטבות מס הן לשכירים והן לעצמאים. החיסכון לשכירים מתבצע באמצעות המעסיק אשר משתתף יחד עם העובד בהפקדות החודשיות, ואילו עצמאים מפקידים לקופה לבד, ללא השתתפות מעסיק.
הכספים שנצברים בקופה מנוהלים על ידי מנהלי השקעות מקצועים ומנוסים של בית ההשקעות וכך הכסף שחסכת מניב תשואה לאורך השנים ובכך מאפשר לך להגדיל את החיסכון שצברתם באופן משמעותי.
ניתן להשקיע את הכספים במגוון מסלולי השקעה, שלכל אחד מהם רמת סיכון שונה בהתאם לאופייכם ולצרכיכם.
בחרו בחברה שתנהל את קופת הגמל עבורכם, כלומר עשו מחקר וסקר שוק ובחרו בחברה המתאימה לכם ביותר. בדקו אילו מסלולי השקעה מציעה הקופה שברצונכם לבחור.
בדומה לקרן הפנסיה שלכם ולחיסכון בקרן ההשתלמות, גם בקופת הגמל תוכלו לבחור מסלול השקעה בהתאם לרמת הסיכון המתאימה לכם – ממסלולים סולידיים ועד למסלולים עם רמת סיכון גבוהה המשלבת חשיפה גבוהה למניות.
אלטשולר שחם מציעה שמונה מסלולים שונים להשקעה בקופת הגמל שלה, המתאימים להעדפותיהם השונות של חוסכים שונים.
כמו כן, ניתן לבחור מסלול השקעות תלוי גיל העמית כמסלול ברירת המחדל, במסגרתו החוסך מצטרף למסלול בו הכספים מושקעים ברמת הסיכון המותאמת לגילו ועם השנים הוא מועבר באופן אוטומטי למסלול השקעה מתאים לקבוצת גילו המשתנה.
לבסוף כל שנותר לכם הוא למלא טופס הצטרפות הכולל בין היתר את פרטיכם ומסלול ההשקעה שבחרתם, ולהעבירו לחברה המנהלת את הקופה. להצטרפות לקופת הגמל של אלטשולר שחם בהליך דיגיטלי קל ונוח
לחצו כאן.
בכל מקרה ניתן להתייעץ בנושא עם בעל רישיון פנסיוני (משווק פנסיוני, סוכן ביטוח פנסיוני, או יועץ פנסיוני).
כשכירים, המעסיק שלכם מפריש עבורכם מדי חודש משכרכם הפרשות בשיעור של לפחות 6.5% ועד 7.5%. בנוסף, המעסיק שלכם מפקיד עבורכם, הפקדות חודשיות להבטחת זכויותיכם לפיצוי פיטורין של עד 8.33%.
גם אתם כעובדים, משתתפים בחיסכון, שכן המעסיק מנכה משכרכם מידי חודש לפחות 6% (כאשר באפשרותכם להגדיל את ההפרשות עד ל- 7%) המופקדים יחד עם חלק המעסיק לחיסכון הפנסיוני שלכם.
כחוסכים בקופת הגמל תוכלו לצפות בכל עת בנתוני הקופה והישגיה באזור האישי שלכם באתר החברה בה פתחתם את הקופה
מדי שנה תקבלו לביתכם או בדואר אלקטרוני דוח שנתי המסכם את נתוני הקופה ומפרט את ההפקדות שהופרשו אליה
באזור האישי תוכלו למצוא את הדוח השנתי. במידה ויתרתכם הצבורה בקופה גבוהה מ- ₪50,000, או שבוצעו הפקדות עבורכם לקופה במהלך רבעון מסוים, תוכלו למצוא באתר החברה גם את הדוח הרבעוני (מלבד הדוח של הרבעון האחרון בשנה).
למעשה, זו הטבה פיננסית משמעותית עבור אוכלוסיית הגמלאים ועבור האוכלוסייה הצפויה לצאת לגמלאות בשנים הקרובות ולכן חשוב שכל אחד מאתנו יכיר את ההטבות הנובעות מהתיקון.
מדובר על תיקון לפקודת מס הכנסה המאפשר גם לגמלאים מעל גיל 60 ליהנות מחיסכון בקופת גמל ומהאפשרות למשוך, במקרים מסוימים, את הכספים בסכום חד פעמי
איך זה עובד?
בתיקון 190 לפקודת מס הכנסה נקבע, בין היתר, כי כספים המופקדים לקופת גמל לאחר 1.1.2012 בסכום העולה על התקרה השנתית המוטבת המזכה בהטבת מס בהפקדה6, מוגדרים כ"קצבה מוכרת" (תשלומים פטורים).
ניתן למשוך7 את הקצבה מוכרת בסכום חד פעמי בניכוי מס בשיעור של 15% על הרווח הנומינלי8 (במקום 25% על הרווח הריאלי), בתנאי שבמועד המשיכה גילו של החוסך מעל 60 והוא זכאי לקצבה בסכום העולה על "סכום הקצבה המזערי9 (5,183 ₪ בשנת 2025).
חוסך שיבחר להעביר את הכספים שנצברו תחת הקצבה המוכרת לקופת גמל המשלמת קצבה (בהתאם להנחיות החברה) ולמשוך פנסיה חודשית החל מגיל 60, הקצבה תהיה פטורה ממס וכך בעקיפין גם הרווחים שנצברו לאורך השנים.
חוסך שנפטר בטרם הגיעו לגיל 75, הכספים שנצברו בקופת הגמל ישולמו לזכאים כקצבה מוכרת בפטור ממס (בכפוף להוראות הדין).
בשנת 2025, תקרת ההפקדה השנתית לקופה במעמד עצמאי אשר מזכה בהטבות מס היא: 38,412 ₪. כלומר כל סכום שיופקד מעל 38,412 ₪ נכנס תחת ההגדרה של "קצבה מוכרת".
באופן פשוט וקל. הקליקו על כפתור "להצטרפות דיגיטלית" כאן למעלה ובכמה דקות תוכלו להשלים את התהליך.
מלאו את הפרטים האישיים שלכם (ושל המעסיק שלכם במידה ואתם שכירים), בחרו את מסלול ההשקעה הרצוי, מלאו את פרטי התשלום (אם אתם עצמאים), וצרפו את האישורים הנדרשים בהתאם להנחיות שיוצגו לכם.
פשוט וקל. עם השלמת התהליך תקבלו מסרון המאשר את קבלת טופס ההצטרפות שלכם לקופת הגמל.
עצמאי עשוי ליהנות משתי הטבות מס – בניכוי ובזיכוי.
עד הכנסה שנתית מזכה10 של 164,400 ₪, באפשרותך11 להפקיד 16.5% על פי חלוקה של 11% לניכוי במס ו- 5% לזיכוי במס.
מעל הכנסה שנתית של 164,400 ₪, מסלול הטבות המס שלכם יהיה של "עמית מוטב"12. במסלול זה, ניתן להפקיד וליהנות מהטבות מס עד לתקרת הכנסה שנתית של 232,800 ₪, אולם חישוב ההפקדה מחולק ל-2 רבדים:
רובד ראשון- עד לתקרת הכנסה שנתית מזכה של 116,400 ₪. ניתן להפקיד 16.5% מההכנסה (עד19,206 ₪).
רובד שני- על הכנסה הגבוהה מ- 116,400 ₪, ועד לתקרה של 232,800 ₪ ניתן להפקיד 16.5% נוספים (עד 19,206 ₪ נוספים), אך בכדי שתוכל ליהנות מהטבות המס על הפקדה ברובד השני, עליכם להיות מוגדרים כ"עמית מוטב"12,
ולכן נדרשת הפקדה נוספת של 4,863 ₪ (אשר אינה זכאית להטבת מס), בנוסף לסכום שהופקד ברובד הראשון.
לסיכום, אם הכנסתך השנתית הנה 232,800 ₪ ומעלה, סכום ההפקדה המרבי לניצול מלוא הטבות המס עומד על 43,275 ₪.
הפקדת שכיר למרכיב התגמולים כוללת את חלק העובד ואת חלק המעסיק, אשר מזכים את העובד בהטבת מס:
תגמולים חלק העובד: עבור הפקדה עד 7% משכר חודשי של ₪9,400 (הפקדה חודשית בסך ₪658) יהנה העובד מזיכוי במס של 35%, כלומר הקטנת תשלום מס הכנסה בסכום של עד ₪230.3.
תגמולים חלק המעסיק: הפקדה עד 7.5% משכר חודשי של ₪33,290 (הפקדה חודשית בסך ₪2,496.7) לא תגרור זקיפת שווי מס לעובד, כלומר העובד לא ישלם מס הכנסה, ביטוח לאומי ומס בריאות עבור חלק המעסיק שיופקד לקופה.
חלק הפיצויים: תקרת הפקדת הפיצויים הפטורה אשר לא תיחשב לעובד כהכנסה החייבת במס בעת ההפקדה עומדת על 8.33% משכרו המבוטח של העובד ועד תקרת שכר של ₪44,100 לחודש.
קופת הגמל נפתחת על שמך, יחד עם זאת ישנה הבחנה בין הפרשות לרכיב התגמולים- עובד ומעסיק, להפרשות לרכיב הפיצויים.
הפרשות לרכיב התגמולים שייכות לכם והן אינן מושפעות משינוי מקום העבודה, בעוד שרכיב הפיצויים אשר ישוחרר לכם בסיום העסקה ובהצגת אישור מעסיק ואישור לעניין חבות המס.
לאחר 4 חודשים מסיום ההעסקה, ישוחררו כספי הפיצויים בהצגת אסמכתה על סיום העסקה ואישור לעניין חבות המס.